Wat heeft mijn haar het meest beschadigd? Haarverzorgingsfouten die ik veel gemaakt heb

Ik denk dat iedere vrouw wel een fase in haar leven gehad heeft waar ze het beste probeerde te doen voor het haar maar de resultaten ver van de verwachte resultaten af lagen. In de meeste gevallen is dit een gebrek aan kennis!

In deze blog wil ik je graag vertellen wat mijn haar het meest beschadigd heeft. Ik heb mijn haarverzorgingsgewoonten in het verleden grondig geanalyseerd en ik heb zes fouten opgesomd. Door deze fouten heeft het me veel energie gekost om de goede look van mijn lokken weer terug te krijgen.

Er wordt me vaak gevraagd wat ik met mijn haar doe, welke behandelingen ik mijn haar geef voor zulke prachtige lokken. In alle eerlijkheid, ik doe heel veel en het zou moeilijk zijn om alles uit te leggen in één blog. Bovendien verschillen mijn haarverzorgingsgewoonten elk seizoen en pas ik mijn verzorging aan op de behoefte van mijn haar en de doelen die ik wil bereiken.

Het meest belangrijke is WAT JE NIET MOET DOEN. Helaas is het makkelijker om je haar te ruïneren dan het te regenereren.

HAARVERZORGINGSFOUTEN DIE IK (ONBEWUST) MAAKTE!

Fout 1: het haar te vaak wassen (elke dag)

Ik herinner me dat ik mijn haar bijna elke dag waste. Ik had ook een pony die ik zelfs twee keer per dag waste (bijvoorbeeld als ik ’s avonds naar vrienden ging, ik wilde er fris uitzien en had geen tijd om mijn hele haar te wassen). Hier startte een vicieuze cirkel omdat de talgproductie gestimuleerd wordt als je jouw haar te vaak wast. Hierdoor wordt het haar snel vet en zul je het nog vaker gaan wassen. Er volgde een ‘detox’ periode waarin ik probeerde om mijn hoofdhuid af te leren zoveel talg te produceren. Nu weet ik dat dit het echt waard was. Ik was mijn haar nu elke 3-4 dagen, maar ik gebruik droogshampoo als ik zie dat mijn lokken wat frisheid kunnen gebruiken. Mijn haarwortels worden niet meer zo vet als eerder omdat de talgproductie in balans is. Mijn haar is ook niet meer uitgedroogd, dit was wel zo toen ik te vaak shampoo gebruikte. Zelfs mijn hoofdhuid is niet meer geïrriteerd. Alleen maar voordelen!

Fout 2: twee keer per dag een stijltang gebruiken

Toen ik een tiener was gebruikte ik de stijltang vaak. Natuurlijk was er vroeger niemand die bedacht dat het haar bescherming nodig heeft als het met zulke hoge temperaturen behandeld wordt. Ik denk dat niemand besefte hoe schadelijk deze hoge temperaturen waren voor onze lokken. Wat deed ik meestal? Ik stelde de temperatuur te hoog in en stijlde mijn arme haar, lok voor lok. Soms deed ik dit zelfs twee keer per dag. Een nieuwe vicieuze cirkel, omdat mijn beschadigde haar steeds droger en droger werd. Het werd broos, pluizig en onhandelbaar. Hoe meer ik het probeerde glad te maken met de stijltang, hoe slechter de conditie van mijn haar werd. Tegenwoordig gebruik ik de stijltang nauwelijks meer (soms bij speciale gelegenheden, maar dan zorg ik er altijd voor dat ik beschermende producten gebruik). Ik geef de voorkeur aan natuurlijk methoden om het haar te stijlen (zonder stijltang). Ik ben erg blij dat mijn haar er nu goed uitziet zonder dat ik de stijltang hoef te gebruiken.

Fout 3: anti-roos shampoo gebruiken als je geen roos hebt

Ik overdreef echt met het gebruik van anti-roos shampoo. Ik behandelde het als normale shampoo en gebruikte het dagelijks. Dit was echt een grote fout! Als eerste, anti-roos shampoo gebruik je alleen als je last hebt van roos. Het heeft een sterk reinigend effect. Als je dit soort shampoo vaak gebruikt kan het uitdroging van de hoofdhuid veroorzaken, waardoor roos erger wordt. Ook als je jezelf behandeld tegen roos zou je twee soorten shampoos af moeten wisselen: een anti-roos shampoo en een diep hydraterende shampoo. Daarnaast kan je verslaafd raken aan het gebruik van anti-roos shampoos. Dit is ook een vicieuze cirkel. Hoe intensiever we de hoofdhuid reinigen met anti-roos shampoo, hoe meer het geïrriteerd raakt en gaat schilferen waardoor het probleem met roos erger wordt. Dit klinkt logisch toch? Er zijn veel verschillende manieren om roos te behandelen dus het is niet noodzakelijk om een anti-roos shampoo te gebruiken.

Fout 4: elke 6 maanden mijn haar verven

Ik heb een periode in mijn leven mijn natuurlijke haarkleur echt gehaat. Ik had het briljante idee om mijn haar zwart (oh god) te verven. Mijn haar groeide vrij snel dus ik zag snel uitgroei. Drie keer raden wat ik toen deed.. juist, ik verfde mijn haar opnieuw. Natuurlijk niet alleen de wortels maar de hele lengte! Om het nog erger te maken hield ik totaal geen rekening met de soort verf (of het ammoniak bevatte of niet). Met deze simpele behandeling werd mijn haar binnen een paar maanden hooi. Zwart hooi, maar nog steeds droog, broos en onhandelbaar. Ik denk dat deze fout de meest ernstige is die ik gemaakt had omdat dit experiment mijn haar het meest geruïneerd heeft. Vandaag de dag blijf ik ver weg van haarverf. Als ik een andere kleur wil probeer ik een natuurlijke methode zoals bijvoorbeeld henna. Ik heb gelukkig geleerd van mijn fouten.

Fout 5: mijn haar vastbinden in een strakke staart

Ken jij de belangrijkste reden van het dunner worden van het haar? Het haar vastbinden in een hoge, strakke staart. Ik hield er niet van om mijn haar los te hebben en de makkelijkste manier waarop ik er geen last van had was een staart. Het elastiekje moest natuurlijk strak zitten zodat er geen plukjes uit de staart zouden gaan en me alsnog zouden irriteren. Ik weet nu dat dit de weg is naar zwakke haarzakjes en dat het uitdunnen van het haar stimuleert. Natuurlijk zal zo’n kapsel je geen kwaad doen als je het af en toe zo draagt, maar ik deed het ongeveer dagelijks. Ik geef nu de voorkeur aan een eenvoudiger en losser kapsel.

Fout 6: slapen met nat haar

Je kan je haar verpesten als je gaat slapen met nat haar. Klinkt dit als een waan van een haarfreak? Misschien een beetje, maar er zit echt een kern van waarheid in. Nat (zelfs vochtig) haar is veel gevoeliger voor beschadiging. Het breekt makkelijker en is erg fijn. Dus, was je haar ’s avonds, maar vroeg genoeg zodat het haar aan de lucht kan drogen. Ik volgde dit advies niet (het interesseerde me niet eens) dus ik eindigde met gespleten puntjes. Dit was vrij ernstig, ik moest mijn lokken behoorlijk laten knippen. De enige uitzondering is het slapen met nat haar in krulspelden of in een vlecht. Daarvan krijg je niet alleen mooie krullen zonder een krultang te hoeven gebruiken, maar het haar raakt ook niet beschadigd.

Hoe ziet jouw haarverzorgingsritueel eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen artikelen

Gerelateerde artikelen die je misschien interessant vindt.