Verstandige voetenverzorging: hoe doe je het op de juiste manier?

Kwaliteitsvoetverzorging is essentieel om gezond en comfortabel te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat de voeten als eerste gezondheidsproblemen laten zien. Hoewel verzorging van voeten voor veel mensen als iets onbelangrijks voelt, moeten voeten op de juiste manier worden verzorgd om ernstige complicaties te voorkomen. Vandaag gaan we kijken naar de juiste manier om je voeten te verzorgen.

Voeten schoonmaken

Om goed voor je voeten te zorgen, begin je met het goed schoonhouden van je voeten. Dit omvat ook het regelmatig wassen en exfoliëren van je voeten en tussen de tenen.

Het begint met het gebruik van warm water en een mild samengesteld zeep om je voeten twee keer per dag te wassen. U kunt ook een scrub, zoals een voetenpeeling, gebruiken als een extra service. Nadat je voeten zijn gereinigd, moet je ze afdrogen met een schone handdoek en de huid daarna invetten met een voetencrème. Voetencrèmes of -zalven helpen om je voeten soepel te houden en zorgen ervoor dat er geen schilfering optreedt.

Footware

Hoe comfortabeler je schoenen, hoe beter je voeten. Het dragen van goede schoenen helpt je voeten om gezond te blijven. Koop schoenen die je voeten passend, maar ook steunend en ademend zijn. Uw schoenen moeten vrij zijn van rek, schuren en andere irritatie van uw voeten. Als je voeten, enkels of benen pijn doen na het dragen van schoenen, moet je deze vervangen.

Koop liever schoenen in de avond, omdat je voeten door de dag heen wat dikker en breder kunnen worden. Als je schoenen te strak aanvoelt, kies dan een grotere maat. Zorg er dan wel voor dat je je tenen niet afknijpt en altijd voldoende ruimte hebt in de schoen zodat je je tenen in ze kunt bewegen. Om schimmelinfecties te voorkomen, vermijd dan schoenen die gemaakt zijn van synthetische materialen.

Nagels knippen

Nagels mogen niet te lang worden geknipt. Als u uw nagels te kort knipt, kunt u veel pijn veroorzaken. Uw nagels knippen in een lijn met uw vingers. Hierdoor kunt u de nagelzijde weer opzij duwen, wat verzameling van nagels tonen voorkomt. Dit helpt ook met het verminderen van ingegroeide nagels. Als je ingegroeide nagels hebt, moet je een podotherapeut raadplegen.

Voetenafschilfering

Voetenschilfers zijn in principe dunne laagjes dode huid die aan de bovenkant van de voeten aanwezig zijn. U kunt voetverzorgingsproducten gebruiken om voetenschilfers te verminderen. Deze producten zouden bestaan uit voetcrèmes, eeltcremes, voetenpeelings en voetmaskers.

Je kunt voetenschilfering ook verminderen door je voeten regelmatig te exfoliëren met een schone voetenscrub of een zacht borstel om dode huidcellen te verwijderen. Na het exfoliëren, zorg er dan voor dat je je voeten goed hydrateert met een voetcrème.

Voet- en teenbehandeling

Als je je voeten en tenen behandelt, verminder je ook het risico op voetschimmel, versleten huidcellen en krassen. Hier zijn enkele stappen om je voeten en tenen te behandelen:

1. Reinig je voeten altijd voordat je ze behandelt om vuil en bacteriën te verwijderen.

2. Knip je nagels in een rechte lijn, zodat ze niet ingroeien.

3. Vermijd het schurende of heet water, omdat dat je huid uitdroogt.

4. Gebruik speciale voetcremes of zalven om je voeten te hydrateren.

5. Behandel je voeten zo nodig extra met speciale voetbehandelingen, zoals pedicures.

Diabetische voeten zorgen

Mensen met diabetes hebben verschillende voetproblemen. Daarom is het essentieel dat ze goed voor hun voeten zorgen. Hier zijn enkele tips voor je om je diabetes voetzorg voor elke dag te verbeteren:

1. Blijf actief en oefen dagelijks om de bloeddruk in de voeten te verbeteren.

2. Vermijd heet water of het te lang onder de douche blijven staan, omdat dit droogheid veroorzaakt.

3. Wees voorzichtig bij het knippen van je nagels en vermijd het trimmen van de beide zijkanten.

4. Sleep geen te strakke sokken aan om geen friction op je huid te veroorzaken.

5. Controleer je voeten dagelijks en zoek onmiddellijk medische hulp als er kneuzingen of rode plekken verschijnen.

Voorzorgsmaatregelen

• Ga regelmatig naar je arts om je voeten te laten controleren.

• Koop schoenen in de ochtend, omdat je voeten ’s nachts kunnen opzwellen.

• Gebruik goede, schone voetensproeiers.

• Verduurzaam je schoenen met de juiste inlegzolen.

• Ga naar een podotherapeut als je last hebt van ingegroeide nagels.

• Vermijd te strakke sokken of schoenen en wees voorzichtig bij het knippen van je nagels.

• Probeer socken te dragen die gemaakt zijn van natuurlijke stoffen, zoals katoen, om voetschimmel en zeurende voeten te voorkomen.

• Probeer schoenen en socken wisselen om voetinfecties te voorkomen.

Conclusie

Om je voeten gezond te houden, moet je je voeten goed verzorgen. Begin met het schoonmaken en hydrateren van de huid en knip je nagels in een rechte lijn. Kies schoenen die passend, ademend en steunend zijn voor je voeten en voorkom het knippen van de nagelzijde. Gebruik voetverzorgingsproducten en voetenpeelings om voetenschilf

Aanbevolen artikelen

Gerelateerde artikelen die je misschien interessant vindt.