Schoonmaken van jouw borstel: hoe doe je dit?

Meiden,

Eerst een aantal vragen.

Heb jij jouw borstel weleens schoongemaakt?

Was dit een eenvoudig of moeilijk klusje?

Welke methode heb je gebruikt?

Ik durf te concluderen dat veel van jullie hun borstels nog nooit schoongemaakt (naast het verwijderen van de haren dan). Een grote fout!

WIST JIJ DAT….?

Onderzoekers in Arizona hebben uitgezocht dat een borstel tot 529 bacteriën per vierkante centimeter kan bevatten. Dit is meer dan een gootsteen, die bevat er ongeveer 424!

Vaak weten we niet dat een haarborstel een bron kan zijn voor zoveel bacteriën. Het is een “snelweg” naar infecties zoals roos, jeuk, vetheid, acné, etc. Een borstel die niet vaak gereinigd wordt is echt een bedreiging.

Waarom komen de bacteriën op jouw borstel vandaan?

Natuurlijk, uit de omgeving. Door het haar elke dag te borstelen haal je alle viezigheid uit het haar en de huid, inclusief talg, productresten, stof, dode cellen en zweet. Dit hoopt zich op en dient als voedsel voor bacteriën.

In het slechtste geval wordt de borstel door meer dan één persoon gebruikt. Dit houdt in: meer onzuiverheden die worden gevarieerd, terwijl de bacteriële flora van de ene persoon wordt gemengd met de andere.

Heeft het zin om de borstel schoon te maken?

Ja, natuurlijk. Het is de enige manier om de onplezierige gevolgen van een vieze borstel te vermijden.

Je moet de borstel regelmatig schoonmaken. Voel je vrij om verschillende manieren te proberen. De keuze hangt af van het materiaal waar de borstel van gemaakt is en het doel. De procedure is voor kammen en borstels verschillend. Er is bijvoorbeeld een speciale manier om borstels en houten kammen te reinigen.

Daarom wil ik dat je mijn gids leest.

HOE MAAK JE EEN BORSTEL SCHOON?

Het lijkt misschien lastig, maar het is eenvoudig. Het enige wat je moet weten is het type borstel dat je hebt en een methode die daarbij hoort.

Een plastic borstel of kam schoonmaken

Neem een tandenstoker of ander voorwerp met een puntig einde om de haren eruit te halen. Je kunt een kant-en-klare haarborstelreiniger proberen. Deze lijkt een hark en kamt haren uit de ruimte tussen de tanden. Klaar? Je hebt de eerste stap gezet!

Doop de borstel in water met zeep (dit kan shampoo of een theelepel baksoda met shampoo zijn). Het water moet wel warm zijn. Het water spoelt de viezigheid weg.

Droog de borstel compleet met bijvoorbeeld keukenpapier. Föhn de borstel daarna.

Houten borstel of kam schoonmaken

Als eerste doe je hetzelfde als hierboven: de haren verwijderen.

Daarna gebruik je water met zeep (shampoo/soda) om de viezigheid weg te spoelen. Doop de borstel niet in het water. Een houten borstel of kam gaat water opnemen en dan kun je hem niet meer gebruiken. Zorg ervoor dat je hem snel afspoelt en droogt.

Borstel met natuurlijke haren schoonmaken

Het kan lastig zijn om dit soort borstels te reinigen. Naast het wassen moeten de haren ook verzorgd worden. Ja, je leest het goed. Jouw natuurlijke borstel heeft verzorging nodig!

De eerste stappen zijn logisch. Kam de haren er met een tandenstoker, kam of cleaner uit. Daarna maak je de borstel vochtig met water en schoon met shampoo. Probeer shampoo met SLS of SLES, dit bevat sterk wasmiddel waardoor de viezigheid sneller loslaat.

Spoel de borstel af en gebruik… conditioner! Jouw dagelijkse conditioner is prima. Een milde conditioner zorgt voor zachte haren. Na een paar minuten spoel je de conditioner uit en droog je de borstel.

Als laatst: probeer een mengsel van water en azijn en spray dit op de borstel om de achtergebleven bacteriën te doden.

Dit was het voor vandaag.

Ik hoop dat mijn minigids jou zal helpen om jouw haar accessoires schoon te houden! 🙂

XOXO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen artikelen

Gerelateerde artikelen die je misschien interessant vindt.